januar 27, 2011

Utbildningsradions sexsatsning

Klipp från tidningen Världen idag 24.1.2011

Materialet som erbjuds alla grundskolor är för avancerat och uppmuntrar till en för tidig sexdebut. Det anser några kristna pedagoger som sett det nya undervisningsmaterialet från Utbildningsradion och av Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Här fanns inget om att vänta, inget om att sexualitet ingår i en relation. Snarare är det en indirekt uppmaning till tidig sexuell debut, och spär på den press att ha tidig sex som många ungdomar känner. När nu vårt land ligger i topp när det gäller könssjukdomar och aborter tycker jag att man ska vara lite mer problematiserande. 
Det säger Ulrika Er­landsson, verksamhetschef för Katolska pedagogiska nämnden, som bland annat tagit fram material om sexualitet till katolska konfirmander i Sverige.

Satsningen på sexualkunskap har planerats i flera år och omfattar även radioprogram, en dokumentärserie och en hemsida på Internet, där en sexolog svarar på ungdomarnas frågor (se separat artikel).
I det material som skickats ut till alla skolor med årskurs åtta ingår klipp från filmen ”Sex på kartan” som visades i SVT i förra veckan. Det är en tecknad, halvtimmeslång film som bland annat visar olika samlagsställningar och sätt att onanera.

Skolmaterialet ska enligt ett följebrev överlämnas till skolans lärare och till elevhälsan. När Världen idag ringer runt till kristna grundskolor är det många som inte har hunnit öppna paketen. En som gjort det är Marianne Eklöv, rektor för Strandskolan i Jönköping. Hon reagerar på frågorna i den kortlek som ingår i materialet, och som bland annat handlar om hur sperma smakar.
– Många av frågorna är alldeles för avancerade för högstadiet, så jag kan inte tycka att det är särskilt bra. I filmen verkar det också som om kondomer är det viktigaste av allt, och det sägs inget om ansvar eller möjligheten till avhållsamhet. Allt är okej bara man skyddar sig.

Mycket kritisk är även rektorn vid en annan kristen skola, som dock önskar vara anonym. 
– Det här materialet öppnar tankar som många av våra unga aldrig har haft – allt är legitimt, allt är lagligt. Och ordet kärlek sätts bara i samband med sex, säger hon.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se
----------------------------------------------------------
Spydpigens kommentar:
Frihed til contra Frihed fra

Med Ungdomsoprøret i 1968 blev tidligere tabu´er i sexlivet strøget. Man røg fra den ene grøft over i den modsatte, væltede sig i sølet og gjorde sit til at så mange som muligt blev halet med, helst fra begyndende pubertet.   

I 2004 fremstillede man i Danmark en CD-Rom, ”Sexstarz”  til sexundervisning i folkeskolen, men indenrigs- og sundhedminister Lars Løkke Rasmussen fandt at indholdet var af en sådan karaktér, at han afviste den til producenternes irritation og vrede. Materialet var fremstillet af NGO-organisationen ”Sex og Samfund” i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

Danskernes meninger var i høj grad delte, hvad angik sexundervisning. Konflikten stod imellem Frihed til at sige og gøre hvad som helst og Frihed fra at blive tvangsindlagt til noget og psykisk undertrykt. Den ene slags frihed undertrykker den anden.

Hvorfor skal alle moderne børn belemres med rå snak og lære om sex som en slags bordelkundskab blottet for kærlige følelser?

Måske det vilde være en god idé, at undervisningsmaterialet i Sverige ikke blev fremstillet af en organisation, der har økonomisk interesse i et frit og flagrende sexliv i befolkningen. 
RFSU, Riksførbundet før sexuell upplysning, er Sveriges dominerende kondomsælger. Der er penge i sex, og kondomer giver ”frihed”, hedder det.