oktober 28, 2010

Sohlman är inte Nobel

Nobelpriskommittén tycks tyvärr ha urspårat. Alla känner vi stor respekt för Nobelprisen – i alla fall till de, som går till vetenskap och litteratur, men nu avslöjar Nobelpriskommittén att den viker sig och tycks låta sig styras av marxistiska medelmåttor. Journalistkåren känner sig i vanlig ordning manad att bistå. Det gör den genom att samstämigt och kraftfullt basunera ut sina sina egna marxistiska åsikter. Politiker och journalister har en sällsynt förmåga att leva vid sidan av verkligheten, men genom detta odemokratiska agerande kunde rödgardisterna stänga ute Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson från Nobelfesten. Det samtidigt som alla övriga partiledare fått inbjudan – till och med kommunisternas ledare Lars Ohly är inbjuden!


Nobelpriskommitténs gästlista blev därmed ett hån både mot demokratin och allt vad hövlighet heter. Men att Nobelpriskommitténs vicedirektör Michael Sohlman tog plats i ett dåligt sällskap har utlöst förundran. Han borde känt till att i ett civiliserat samhälle finns det fasta regler för hur vi ska uppföra oss mot varandra och samarbeta. I ett civiliserat samhälle respekterar vi varandra och ser till att de gemensamma reglerna upprätthålls. Begrundelsen är klart uttaladt: SD har fel värderingar. Det har kommunistlederen Ohly uppembarligen inte?


Man kan rikigt höra Nobelpriskomitéens politiserende argument när det bestämdes vilka gäster som skulle bjudas in. Men jag är helt säker på att man struntade i Nobels intentioner. ”Läser man Alfred Nobels testamente framgår det mycket tydeligt, att ingen hänsyn får tas till nationaell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta," säger stiftelsens vicedirektör Michael Sohlman, Han tolkar texsten som ett förbud mot det nationala partiet Sverigedemokraterne. Men bestämmelsen handlar givetvis om priset och inte om middagen: meningen är givetvis, att prisutdelningen skall kunna ske till vem som helst på jordklotet, även om pristagaren kommer från ett land man inte sätter något större pris på eller som kanske är direkt fientligt inställt till Sverige.