oktober 05, 2010

Oanständigt beteende i lekskolan "Rosenbad"

Skandaløs SD mobning ved åbningen af Riksdagen: SD:s ledamöter lämnade Storkyrkan

VALET 2010 Sverigedemokraterna lämnade Storkyrkan då biskopen började tala om rasism. Alla ledamöterna reste sig upp mitt under Eva Brunnes predikan. Biskop Eva Brunne inledde sin predikan med att tala om att tusentals människor protesterade runt om i landet mot rasism. När Brunne nämnde att det inte är värdigt en troende människa att göra skillnad på människor bara för att de kommer från olika länder reste sig samtliga Sverigedemokrater upp ur bänkarna och lämnade kyrkan.

Dagens Nyheter träffade Mikael Jansson strax efter att han lämnat kyrkan. – Hon tog partipolitisk ställning och målade dåliga egenskaper på ett parti. När hon skulle tala till riksdagsmännen valde hon att driva partipolitik, säger Jansson till DN.se. SD-ledamoten Kent Ekeroth förklarar för Expressen på nätet varför han och riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan under biskopens predikan:– Kyrkan kunde inte låta bli att agitera mot SD [1].

Vi lämnade kyrkan i protest.När TT pratade med Jimmie Åkesson efter det att Sverigedemokraterna lämnat Storkyrkan uppgav han att han fortfarande skakade av upprördhet. - Det var väldigt tydligt en attack mot oss, säger Åkesson och hänvisar till att demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm på måndagen nämndes i talet. – Där ropade man att jag skulle utvisas, säger han. Enligt Åkesson var uttåget ur kyrkan spontant och inget som diskuterats i förväg. Sverigedemokraterna tänker dock fortsätta att delta i ceremonin kring riksdagens öppnande. Vad som kommer att hända om även kungen i sitt tal skulle ta upp rasism och främlingsfientlighet, kan Åkesson inte uttala sig om. - Det vi gjorde i kyrkan var väldigt spontant. Jag är väldigt överraskad över biskopens tal och då har jag ändå varit kyrkopolitiskt aktiv under lång tid, säger han. - Ett av de största etikettsbrott jag har varit med om, säger Folkpartiets [2] Johan Pehrson om SD:s uttåg ur kyrkan under biskopen Eva Brunnes predikan. Pehrson upplevde det som att Sverigedemokraterna gick ut när biskopen refererade till den stora demonstration som hölls på Sergels torg i Stockholm i måndags.

Kristdemokraternas [3] partiledare Göran Hägglund [4], som satt på samma bänkrad som Jimmie Åkesson och övriga partiledare, är mycket kritisk till Sverigedemokraternas agerande.- Det är mycket olämpligt att göra på det viset. Det som biskopen talade om var alla människors lika värde och att i det skedet bryta upp från bänkarna och marschera ut som de gjorde rent demonstrativt, visar vilken grundsyn de har, säger Hägglund.

Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, tycker att det hela är exceptionellt.- Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger hon.

Miljöpartiets [5] språkrör Maria Wetterstrand [6] berättar för TV4 om händelsen. - Känslan var att de tågade ur kyrkan som om de vore en armé. Det var som när Iran blir provocerade i FN och de går ut, säger Wetterstrand.

- Tål man inte den provokationen får man gå ut många gånger här i riksdagen, säger Peter Eriksson [7] (MP) som inte var på plats i kyrkan. Nalin Pekul kom till riksdagen i en kurdisk folkdräkt.- Man kan vara svensk på olika sätt, säger Pekul, till TV4 när hon kom med en svensk flagga.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anlände till Storkyrkan iklädd folkdräkt när riksdagsledamöter och andra gäster samlades inför riksmötets öppnande. – Det är Blekingedräkten. Det är ju en högtid i dag och jag ska träffa kungen och då vill jag visa respekt, sade Åkesson till TT. Ian Wachtmeister, tidigare ledare för Ny Demokrati och numera rådgivare till Jimmie Åkesson, säger till Expressen att folkdräktskuppen inte är hans påhitt.– Men jag tycker att alla riksdagsledamöter skulle ha det. Det ser rätt trevligt ut, säger Wachtmeister.

Statsministern och hans fru anländer till Storkyrkan. Kungafamiljen kom strax efter. Förutom kungaparet närvarar kronprinsessan och prins Daniel [8].–anländer till riksmötet öppnade. S-ledaren Mona Sahlin [9] anländer till riksdagen.– Det är blandade känslor, i dag är det så tydlig att vi förlorade valet, säger Mona Sahlin till TV4.– Det vore roligt om han överraskade, det vore spännande, men jag hade haft en mycket bättre regering om jag hade vunnit, säger Sahlin.

Strax efter klockan 14 anlände kungafamiljen till riksdagen där nyvalde Per Westerberg tog emot dem.
Kungen håller tal till riksdagsledamöterna.- I en demokrati är rösträtten en medborgerlig rättighet. Det är därför glädjande att valdeltagandet blev så högt. Jag vill lyckönska er alla som mottagit väljarnas förtroende, ett ofattande arbete väntar er, säger Carl XVI Gustaf.Kungen fortsatte att tala om biståndet, kampen mot svält och fattigdom.- Av tradition och övertygelse har Sverige också deltagit aktivt i förebyggande insatser i konfliktområden, säger Carl XVI Gustaf. Kungen fortsatte att tala om att 2010 är ett märkes år för kungahuset. Familjen firar 200 år på tronen och att kronprinsessan gift sig. För det fick han en applåd från ledamöterna.
TT


Mikael Bondesson mikael.bondesson@dn.se