oktober 17, 2010

Afslöjar EU-korruption

Journalisterna Nuri Kino och Kajsa Norell belönades på onsdagen (13.10.2010) med Europaparlamentets journalistpris för avslöjandet att miljardbidrag från EU till Turkiet inte når fram till rätt mottagare. EU har sedan 2004 avsatt över motsvarande 75 miljarder kronor i bidrag till Turkiet för att landet ska kunna anpassa sig till ett EU-medlemskap. Men en stor del av pengarna når inte fram dit dem ska, bland annat när det gäller landsbygdsutveckling för diskriminerade minoritetsgrupper. Det avslöjade Sveriges Radios Eko-redaktion i januari.

Bakom granskningen stod journalisterna Nuri Kino och Kajsa Norell, som nu belönats av Europaparlamentet för reportagen. På onsdagen hölls en ceremoni i Bryssel där de fick ta emot parlamentets tredje årliga pris för framstående journalistik med motiveringen: ”Journalisterna har valt ämne väl och genomfört en utmärkt granskning både på den turkiska landsbygden och i Ankara. Reportaget har perfekt timing och längd och behåller folks uppmärksamhet utan ansträngning".

Nuri Kino sade i sitt tacktal att priset främst tillhör bönder på landsbygden i Turkiet och tjänstemän i Ankara som varit källor till reportagen. – Vi vill också dela priset med våra kolleger världen över som arbetar under allt svårare villkor. Vi tillägnar priset dem som sitter i fängelse eller som har förlorat livet på grund av sitt arbete. sade Nuri Kino, rapporterar Ekot.

David Högfeldt i Världen idag 15.10.2010

Kommentar:

Det är bra, att Nuri Kino och Kajsa Norell har tagit fat på vart EU´s miljarder försvinner.
EU har i åratal haft svårt att göra reda för ganska många ofantliga belopp, bl.a. till Syditalien, där mafian och camorran har fingrarna i pengakistan. Trots klagomål etc. tycks man bara ha ignorerat förhållanden.

Nuri Kino har tidigare varit omtalat här på bloggen, när hans nära vän, universitetslektor Fuast Deniz blev mördat i Örebro på muhammedansk vis, därför att han var assyrier och kristen.
(Se blogginlägg 15.12.2007)