maj 05, 2010

Fri for at høre...

Hørefrihed er farligt, skriver lederen i "Världen idag". En lidt bagvendt formulering, synes jeg, men tanken er, at hvis man hører noget, som generer ens øren, så skal man kunne være fri for at høre det, så skal det med andre ord kunne påtales. Altså er det ytringsfriheden, det drejer sig om:

En medelålders predikant i Wokington, Cumbria i England, blev nyligen arresterad för att ha ”orsakat ångest” hos åhörare. Vad hade han sagt? Jo, att enligt Bibeln är dryckenskap och homosexualitet fel. Polisen menade på något sätt att detta skulle folk inte behöva höra. Han släpptes först efter sju timmar, enligt The Telegraph. När ett samhälle byter yttrandefrihet mot hörandefrihet är demokratin i fara. Tyvärr blir exemplen på denna trend alltfler. Det gäller Sverige, USA, Storbritannien med flera demokratier i väst. Man kan aldrig ha yttrandefrihet och samtidigt ha en garanti att ingen någonsin ska känna sig trampad på tårna. En fungerande demokrati – med yttrandefrihet, religionsfrihet, pressfrihet – innebär att de flesta av oss någon gång kommer att få se, höra eller läsa något vi finner olämpligt eller till och med stötande.Denna tidning har i åratal kämpat för yttrandefrihet, bland annat för pastor Åke Greens rätt att få predika vad han ser att Bibeln säger om sexualitet. En del gillar hans ord medan andra tycker att de är avskyvärda. Men sånt är livet – och ska så vara – i en demokrati. Alla ska få säga sin mening, så länge man inte hotar eller uppviglar.Men trenden är entydig och farlig. Vissa grupper kräver att slippa höra sådant som inte passar dem, deras tro och deras livsstil. Och tyvärr ger politiker, myndigheter och media efter för deras krav. Varken svensk och amerikansk tv vågar visa avsnitt av South park, där det finns referenser till islam. Man upplever det som farligt, man kan bli hotad, bombad och dödad. I skrivande stund undersöker polisen i New York om bomben på Times square var relaterad till detta.Vi vet att muslimer som lämnar islam riskerar att förföljas eller dödas. Det gäller i Kabul såväl som i London. Friheten att byta religion är stadfäst i bland annat FN-stadgan paragraf 18. Det är en mänsklig rättighet och det är en moralisk skyldighet att hjälpa dem som vill byta tro. En grupp i Florida annonserade på bussar i Miami om religionsfrihet och att man kan hjälpa dem som vill lämna islam. Bussbolaget tog snabbt ned dem eftersom man inte vill ”kränka islam”.För att yttrandefriheten ska fungera i praktiken måste det också finnas allas likhet inför lagen – en annan grundsten i demokratibygget. Men även här går det utför. London Times rapporterade nyligen hur en brittisk domstol avfärdade fallet där en muslimsk demonstrant kastat skor på folk, eftersom det ansågs vara ett muslimskt kulturellt uttryckssätt.

Jämför detta med de kristna hotellägarna i Liver-pool som blev arresterade och åtalade för att ha uttryckt en åsikt om islam i ett samtal om religion. Även om de till sist befanns oskyldiga, blev fallet en ekonomisk katastrof för paret som tvingades sälja hotellet.

Denna ledare handlar inte om islam eller muslimer, ej heller om homosexualitet eller homosexuella. Den stora och demokrati-avgörande frågan är om vi ska acceptera det gradvisa nedmonterandet av yttrandefriheten och införa hörandefrihet i stället.

Och ska inte alla vara lika inför lagen?

Mats Tunehag

Kilde: ledarsidan@varldenidag.se